Eindhovens Grijs

Okay – ik woon in Eindhoven. Geboren en nooit meer weggegaan. Niets aan te doen, mijn lot. Ooit nationale bekendheid gekregen als de meest saaie stad van Nederland. Wereldwijd zal het dan zeker niet beter bekend staan. Dynamische lichtstad noemt het zichzelf, maar voor de buitenstaander en de bezoeker valt er op het eerste gezicht weinig dynamisch te beleven. Ook ik trek fronsend mij zware wenkbrauwen op als ik een verdwaalde toerist door mijn stad zie lopen. Een industriestad die veelal gebukt gaat onder een grijze hemel. Elke dag weer, maar elke dag nét een andere tint. Ik vraag mij af waarom er naast de Flexa Couleur Locale pareltjes als Havana Bruin en Toscane Rood geen Eindhovens Grijs bestaat. Different shades of Grey…

 

Toch kan dit imago ook verheerlijkt worden. Zoals een T-shirt dat ik ooit vond in Detroit “I’m fucked, I live in Detroit”, verkocht door het plaatselijke Official Tourist Bureau. Grijs heeft ten onrechte een negatieve toon. Niets mis met een hardwerkende industriestad met zijn arbeiderswijken. Daar komen de mooiste pareltjes vandaan. Kijk naar Liverpool, kijk naar Manchester, kijk naar Detroit.

Eindhoven voor de Eindhovenaren is echter veel meer dan grijs. De insider weet dat het hier kan bruisen; Rock ‘n Roll zwart; PSV rood, full-color tijdens carnaval en, ja, Philips blauw. Alles overgoten met de Southern Style, of gemoedelijkheid zoals we dat zelf graag zeggen, de ‘G’ als southern accent trots meetorsend.

Vandaar deze blog. Niet om dat hardnekkige grijze imago af te werpen, maar eerder om toe te juichen. Voor de buitenwereld dan, de insider weet wel beter.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Eindhovens Grijs

 1. Eindhoven saai en grijs?
  Ik dacht t niet! Als je met een camera in de hand door de omgeving of in Eindhoven zelf rondstruint, kom je genoeg onderwerpen tegen, die laten zien dat Eindhoven boeit. Boeit door haar verstilde eenvoud in architectuur, landschapsinrichting of infrastructuur. Ik doorzie dat wel, ik zie toch wel dat er over nagedacht is.

  http://www.ralphartphotography.com

 2. AP says:

  Voor mijn gevoel is er toch iets heel oneindhovens in Eindhoven. Wat is er de oorzaak van dat Eindhoven een ajaxlaan heeft en in stand houdt? Ligt daar een oude veldslag aan ten grondslag of is het een geannexeerd stukje Eindhoven waar andersdenkenden zijn ondergebracht?

 3. Southern Omelet says:

  Dave,

  De grijsgrauwe muur met op acht meter hoogte de woorden ‘Grauw Beeld’
  met daaronder ‘Blind’. De tekst is van de Zwitserse kunstenaar Rémy Zaugg (1943-
  2005) en inspireerde de Eindhovense dichter Erwin Troost tot het volgende gedichtje:

  De onderhond, men ziet het
  grauwe beeld, Eindhoven is grenzeloos,
  haar oogklep maakt blind

 4. Bart says:

  Dave, geen idee waar dat Grauw beeld Blind vandaan komt, maar t staat er wel al jaren! Als er iermand is die t weet….

 5. Dave says:

  mooie start van een leuk idee, ik kijk al uit naar toekomstige stukjes!
  het eerst waar ik aan zat te denken bij het lezen van ons grijze Eindhoven was de muurschildering op de keizersgracht van “Grauw Beeld Blind” iemand enig wat daar de dieper betekenis van is?
  http://farm3.static.flickr.com/2347/1813363565_beb547e926_o.jpg

 6. Willem says:

  Okay,ik ben wel in Eindhoven geboren maar daarna weggegaan (ik had toen nog niets te zeggen)Ben er altijd wel blijven komen en vind het een geweldige stad waar ik altijd wel mijn draai hebben kunnen vinden (op 1 jaar Joriscollege na)
  Arrogant zijn ze niet eerder te bescheiden maar gemoedelijk (Brabants) en zo moeten we het zien te houden.
  Laten we er wel voor zorgen dat Eindhoven zichzelf blijft en niet dat alle mooie baantjes en beleidsbepalers “westerlingen” zijn of worden.
  Het is al voldoende bewezen dat ook de regio ZO Brabant meer dan voldoende capable
  mensen heeft om Eindhoven nog gunstig verder te ontwikkelen.

  succes
  willem

 7. Marc says:

  Voor een kleurenblinde als ik zou de kleur Eindhovens grijs perfect zijn ! Want Eindhoven is en blijft een gave stad.

 8. EHVDGXT says:

  Prima stuk! Zou alleen graag willen weten of onze trots anders voelt dan een Haarlem-trots of een Maastricht-trots of een Enschede-trots. Zoiets zul je alleen nooit kunnen achterhalen, meer zoiets of een mannelijk orgasme hetzelfde voelt als een vrouwelijk….

 9. Pien says:

  Geweldig stuk tekst. Zeer herkenbaar. Ik zit al te wachten op het volgende stukje ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>