Eindhovense Arrogantie, zeg maar…

De tweede etage van Blob biedt een prachtig zicht op de Emmasingel. Wat mij betreft de meest metropolistische indruk die men in Eindhoven kan ervaren. Druk verkeer baant zich een weg tussen torens die voor Nederlandse begrippen de vergelijking met een wolkenkrabber  doorstaan, de Lichttoren als Eindhovens  meest markante bouwwerk aan de kop van de Singel.  Zittend in Usine, de rug gekeerd naar de weerzinwekkende MediaMarkt , krijgt men een prachtige grootstedelijke scene  voorgeschoteld. Even wegdromen. Okay, enige verbeelding en inlevingsvermogen zijn vereist. De futuristische blob, door velen beschimpt, door anderen bemind. Ik bemin. Daar waar Berlijn geroemd wordt om zijn afwisselende architectuur, zeurt menig bezoeker in Eindhoven over een ‘in principe onsamenhangend geheel, zeg maar’. Ik houd mijn hart vast wanneer er, begin 2012,  een mini-blob bij komt…

Eindhoven, de vijfde stad van het land. Toch wordt er in Nederland hardnekkig gesproken over de Grote Vier. Da’s op z’n minst merkwaardig, want vier is een eigenaardig geval, slechts een tussengetal. Een Top 3 of een Top 5, dat is te begrijpen, maar waarom die focus op de Grote Vier? Voornamelijk opmerkelijk omdat het gat tussen de nummers drie en vier, Den Haag en Utrecht dramatisch groter is als die tussen vier en vijf. Maar van een Calimero-syndroom willen we niet meer weten; dat hebben we van ons afgeschud. Met jaloezie opkijken tegen het capitale Amsterdam heeft plaatsgemaakt voor welgemeende Eindhovense arrogantie. Rockcity, Design-Capital én Voetbalhoofdstad van Nederland. En, rondkijkend op een gemiddelde koopzondag zou je het niet zeggen, maar de High-Tech Industry leverde ons zowaar een plek op tussen de 5 meest slimme regio’s ter wereld. Een Top 5, logisch trouwens.

Een onderzoek wees recentelijk uit dat naast Haarlemmers, Eindhovenaren het meest trots op hun stad blijken. Dat krijg je als je altijd weggestopt wordt op een plekje net buíten de Grote Vier.
Maar de ‘chip on the shoulder’ is afgeworpen. Er begint zich voorzichtig een skyline af te tekenen. Met de borst vooruit paraderen we door Nederland, en Europa. De zachte G wordt niet meer gecamoufleerd, sterker…het Brabantse dialect is hipper dan ooit. ‘Jonguh’, zeg maar.

Eens, tussen 18 september 1944 en 5 mei 1945, waren we officieel hoofdstad van Nederland, toegewezen door HM Wilhelmina. Dat hadden we nooit  meer terug moeten geven… zeg maar.

There’s a southern accent,
where I come from
The young’uns call it country
The Yankees call it dumb
I got my own way of talkin’
But everything is done,
with a southern accent Where I come from.
We have our own way of livin’
But everything is done
With a southern accent
Where I come from


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Eindhovense Arrogantie, zeg maar…

 1. Ruud Eindhoven says:

  Dit klinkt allemaal wel erg gefrustreerd..
  Waarom zou je willen dat Eindhoven een hoofdstad is? ben trots op de weg die we zijn ingeslagen en hou het gezellig, denk aan de eindhovense gezelligheid dat is veel belangrijker!
  Internationaal en historisch gezien is Amsterdam een betere hoofdstad en dit moeten we niet willen veranderen.

 2. Dante, ik heb dit ooit gelezen in de serie “Eindhoven van dag tot dag 1944-1999″

  Het wordt ook gemeld in Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Eindhoven)

  “…… bombardeerden de Duitsers Eindhoven en ook het hoofdkwartier van Bernard Montgomery te Mierlo. Daarna begon voor de stad, die nu 130.000 inwoners telde, een nieuw tijdvak. Overigens was Eindhoven gedurende korte tijd een provisorische hoofdstad van (bevrijd) Nederland, totdat ook de Randstad weer zou zijn bevrijd ”

  Daarnaast is er een publikatie “‘Eindhoven: de hoofdstad van bevrijd Nederland’, in SOTO Nieuwsbrief 2 (1999) 4-6.” (zie http://www.advandenoord.nl/publicaties.html)

 3. Dante says:

  nooit geweten dat wij tijdelijk als hoofdstad van (bevrijd) NL hebben gefungeerd,
  puur uit nieuwsgierigheid (ik studeer geschiedenis); wat is je bron hiervoor?

 4. Tim says:

  Je had me al bij het (eerstgelezen) verhaal over de Markt en haar twee standbeelden, maar deze posting, afgerond door The Man in Black, doet ‘t hem helemaal.
  Ik ga hier vaker komen. :)

 5. Pien says:

  We zijn nog steeds hoofdstad van Nederland (Sportief gezien dan ;-)
  Rustig wachten op de dag………….. heeft een zuiderlijk bandje ooit gezongen.
  Dat moeten we maar doen. Dan komt heel nederland nog een keer toto het inzicht dat Eindhoven een betere hoofdstad is dan A’dam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>