Oranje Boven… de rivieren

“This city is going insane”. Ik sprak met de zanger van Two Cow Garage, een country-punk bandje dat ik even daarvoor op het Koninginnenacht-festival in de Effenaar gezien had.  Als dolgedraaiden hebben ze nét een energieke 45 minuten achter de rug. Rammend en raggend. Zo hoort Live muziek te zijn. Voor het optreden had de band door de binnenstad gelopen en de feestvierderende menigte gezien,luisterend naar de diverse draaitafels opgesteld in de stad. Dance-muziek is aan mij persoonlijk niet zo besteed, voor mij moet er toch minimaal één gitaar in zitten. Ik lijk een minderheid vandaag. Een oranje massa deinend op de klanken van de diverse DJ’s. De stad leek inderdaad gek geworden. Carnaval, EK of WK, Koninginnedag, PSV Kampioen…. Alle festiviteiten beginnen op elkaar te lijken hier.  Ik vertel hem dat de verjaardag van de koningin gevierd wordt. “The birthday of the Queen? Is this country still in the Middle Ages?” Als ik dan opmerk dat de koningin morgen eigenlijk niet eens jarig is, bespeur ik een nog meer verbaasde blik.

De Middeleeuwen

De verjaardag van een koningin, een gouden koets, paarden, prinsen en prinsessen, wuivend volk, lintjes en geridderden. Dit lijkt inderdaad wel de Middeleeuwen.  De Monarchie;  het staatshoofd wordt niet geselecteerd op grond van geschiktheid of op grond van de wil van de bevolking, doch slechts op grond van geboorte. Je wijst toch ook niet de oudste zoon of dochter van de buschauffeur van lijn 11 aan als de nieuwe buschauffeur van lijn 11? Erfelijke functie staat dwars op de menselijke intelligentie en het erfelijk koningschap is dus de volwassen burger onwaardig. Ondemocratisch als je het mij vraagt.

Op een handjevol landen na hebben de meeste regeringen hun Koninklijke families al lang aan de kant gezet. Te duur, onnodig en zeker niet meer van deze tijd. Per jaar kost de koningin, haar familie en haar staf ons ongeveer 45 miljoen. Het vermogen van Beatrix wordt op 5 miljard geschat. Meer als het huis van Engeland. Veel geld dus. Zeker als je bedenkt dat we voor dat geld niet meer terugkrijgen dan wat doorgeknipte lintjes, truttig  gezwaai vanuit een koetsje, gezellig Oud-Hollands vertier als zaklopen op 30 april en wat gênant beschonken gehos met “onze” topsporters tijdens de Olympische Spelen. ‘Het Koningshuis geeft ons land aanzien in het buitenland.’ is de meest gehoorde tegenwerping. Of dat klopt, is nog maar de vraag. Geeft het ons aanzien als de Prins aankondigt een buitenhuis in Afrika te laten bouwen en die plannen later weer moet afzeggen vanwege allerhande (geld)schandalen? Geeft het ons aanzien als de inmiddels overleden Juliana haar hart verliest aan een schuinsmarcherende generaal? Als haar dochter kiest voor een Duitser die in zijn jeugd lid was van de SS en diens nazaat de troonopvolger zijn blik laat vallen op de dochter van een voormalig minister uit de militaire junta regering van Jorge Videla? Dan hebben we het nog eens niet over de milieu-onvriendelijkheid. Een gevoelig punt vandaag de dag. H.M. grijpt steevast naar har privéjet, waar de reis ook heen gaat.

Oranje gekte

Waarom lopen wij hier, in het Zuiden, eigenlijk net zo hard weg met oranje mutsen, kroontjes, sjaals, jurkjes en meer van die truttigheden? Geschiedenis wordt vooral geschreven en gemaakt door overwinnaars. Dat waren ten tijde van De Opstand de Hollanders, niet de rest van het huidige Nederland. De Oranje-Nassaus hebben vooral de belangen van een specifieke groep Nederlanders (lees Hollanders) gediend, met name de Staatse Handelsburgerij. Maar het welzijn en de vrede  van de plattelanders, met name in de Meierij,  werden ondergeschikt gemaakt aan de zogenaamde idealen van de Opstand. Zij waren enkel materiaal om een oorlog te winnen, en werden door de Oranjes doelbewust de dood ingejaagd.  Archiefonderzoek toont aan dat in de Meierij 70 procent van de bevolking tussen 1580 en ongeveer 1600 het leven liet. Mede door de terreurcampagne van de ‘vader des vaderlands’ Willem van Oranje en diens zonen Maurits en Frederik Hendrik. De Brabantse plattelandsbevolking had geen enkel belang bij een nieuwe staat. De voornaamste cliënten van Willem van Oranje waren Hollandse kooplieden. Dit was geen bevrijdingsoorlog van het volk, maar van een belangenclub die veilig achter het Hollandse water zat. Oorlogsmisdaden tegen de eigen bevolking? Je kunt je de vraag stellen of de de vader des vaderland, alle  vaderlanders even lief had. Of het historisch gezien wel hout snijdt om hier met een oranje muts op te lopen?
(bron: Adriaenssen ‘ Overleven aan de frontlinies in de meijerij van Den Bosch, 1572-1629′)

Maar okay – we praten 2011 en ik vier ook Koniginnedag, alleen met een dubbel gevoel. Los van bovenstaand historisch perspectief blijft Koninginnedag  een raar feest. De dag zelf breng ik door in één van de wijken van Eindhoven. Stratum dit keer.  Ineens lijkt koekhappen en blikkengooien veel populairder dan een Playstation.  Gezelligheid alom, gestimuleerd door de klanken van oer-Hollandse muziek. En ruimte voor live-optredens natuurlijk. Dan lijken ze plots weer overal op te duiken, met carnaval, op Koopzondag en dus ook gisteren weer. Die bandjes van oudere dames, driekwart broek, kruidvat-rood kapsel, gehuld in een zelfgesponnen Afrikaans gewaad. En maar trommelen op die bongo’s. Exotische rtimes over de oranje rommelmarkt . “Het lijkt hier Nijmegen wel”, zei een mede-toeschouwer, “een lokroep van de PvdA”.

Stil protest

Koniginnedag zal altijd blijven, net zoals de Monarchie… of andersom eigenlijk. Initiatieven als Clockwrks op Strijp zijn alleen maar toe te juichen. Een ander geluid – Een tegengeluid tegen het traditionele. Misschien wel tegen beter weten in blijft er niets anders over als een stil protest tegen de Monarchie…

De volgende postzegel – met beeltenis van de koningin- plak je op z’n kop. In het Britse koninkrijk is dit ten strengste verboden . Ten strengste, ja, want dat ondersteboven plakken wordt zelfs aangemerkt als Een daad van verraad aan Het koningshuis.
Ik blijf het steevast doen – ook in Nederland

Oranje boven… boven de rivieren dan.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Oranje Boven… de rivieren

 1. Vermeule says:

  Wat mij betreft laten ze met het EK oranje ook boven de rivieren. Oranje-gekte wordt echter steeds sterker in het zuiden, zelfs onder de PSV-aanhang

 2. Cor poker Pot says:

  Ik vindt de monarchie en het koningshuis gewoon op zijn plaats hier in Nederland. Ik vind het namelijk wel wat hebben. Daarnaast is het ook gewoon goed voor onze economie. Er zijn meerdere onderzoeken geweest die aantonen dat er meer inkomsten uit handel worden gegenereerd met koningshuis dan zonder.

 3. Sunny Side Up says:

  @ all; Mijn excuses; Ik zal het nooit meer doen; volgende keer niet de hele tekst maar een linkje…
  In mijn enthousiasme effe te snel ge-cut en paste zullen we maar zeggen…… ;-)

  Dan maar meteen een linkje….
  http://www.dumpert.nl/mediabase/36352/16ba21d8/hans_teeuwen_over_onze_majesteit.html

 4. RvD says:

  De RVD heeft dinsdag laten weten dat Koningin Beatrix ruim veertig jaar geleden gestopt is met roken.

 5. Tim says:

  Officieel is Nederland ook een constitutionele parlementaire monarchie, oftewel met de monarch als staatshoofd. Welkom in 2011.
  Ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou zijn met een fascist of mentaal gehandicapt als staatshoofd. Lijkt me bijzonder interessant.

  Koninginnedag is echt niks voor mij.
  Ten eerste is het veel te druk, om jezelf vanuit de Markt richting Stratumseind te frotten en na een uur buiten adem daar aan te komen… Neuh.
  En dan heb ik het nog niet gehad over diezelfde figuren die je ook vindt Nederlands elftal, wortel op de kop, strontbezopen en totaal niet wetend waar het nu eigenlijk om gaat.
  Nee, dat laat ik allemaal lekker aan me voorbij gaan.

  Ik heb al jaren geen postzegels meer met die kop van Bea er op.
  Doe mij maar zulke zegels.

  Ik vraag me overigens af of het nog steeds echt illegaal is, aangezien de Sex Pistols ook met “defacing the Queen” wegkwamen.

  PS
  @Sunny Side Up
  Een link met korte omschrijving was genoeg geweest hoor…

 6. Sunny Side Up says:

  Deze reactie is ingekort; maar de rest van dit interessante stuk kun je hier lezen:
  Source: http://www.groene.nl/2002/5/laatste-tango-in-bariloche

  Bariloche en Soestdijk

  Máxima, Jorge Zorreguieta, Willem-Alexander, prins Bernhard: allen komen zij graag naar San Carlos de Bariloche, het chique Argentijnse wintersportparadijs. Er kleeft echter ook een schaduwzijde aan dit “Beieren aan de voet van de Andes”.
  San Carlos de Bariloche werd in 1902 gesticht door de Duitse consul in Chili, Carlos Wiederhold. De decennia durende slachting van de zich hardnekkig verzettende inheemse bevolking vond op dat moment zijn voltooiing. Journalist Abel Basti van de lokale krant Mañana del Sur maakte het zijn levenswerk de nazi-populatie van zijn woonplaats in kaart te brengen. Dat deed hij in talrijke reportages voor zijn krant, die vaak leidden tot landelijk nieuws, én in een nog niet uitgegeven “toeristische gids voor nazi-locaties in Bariloche”. “Misschien dat het in Nederland gepubliceerd kan worden”, verzucht hij. “Het Argentijnse publiek is hier nog niet helemaal rijp voor, tenminste, niemand wil het uitgeven.” ….. Bij Perón kon Bernhard duidelijk niet meer stuk. De prins op zijn beurt was zeer gegrepen door dit deel van Patagonië, waar hij jaar na jaar zou terugkeren.
  In hetzelfde hotel Llao Llao, ook alweer zo’n typisch staaltje van Patagonisch-Tiroolse architectuur, stelde Willem-Alexander zich in augustus 1999 voor aan zijn aanstaande schoonouders. De eerste foto’s die in de Argentijnse pers verschenen van Willem-Alexander en Máxima werden ook in de bergen van Bariloche genomen.
  Kennelijk zijn de echtelieden gegrepen door de Zuid-Amerikaanse grandeur in een Tiroler jasje van het landschap hier. Maar om misverstanden te voorkomen, moeten ze binnenkort toch maar eens verklaren dat zoveel nazi’s op één plek het milieu wel erg bederven.

  Deze reactie is ingekort; maar de rest van dit interessante stuk kun je hier lezen:
  Source: http://www.groene.nl/2002/5/laatste-tango-in-bariloche

 7. CoCopelli says:

  Met Koninginnedag vrij, met labour day werken. Tis idd een vreemd land!

 8. Frank says:

  Dat wordt geen lintje volgend jaar, jonguh !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>